Bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM)

Een grote stroomstoring legt delen van het land plat. Een griepgolf ontwikkelt zich tot pandemie. Uw belangrijkste leverancier is door brand verwoest. Is uw organisatie in staat om ook in die situaties haar meest essentiele processen uit te blijven voeren?
 

Impact van incident

Een incident kan de essentiele processen, productie, dienstverlening doen uitvallen met als impact:
  • Directe financiele schade
  • Geen inkomen in de periode dat productie of dienstverlening is uitgevallen
  • Boetes en claims
  • Reputatie / vertrouwens schade
  • Klanten zoeken nieuwe leverancier. Ook andere stakeholders, als bijvoorbeeld financiers of wetgever/toezichthouder kunnen het vertrouwen opzeggen, waardoor het bestaansrecht van de organisatie vervalt.

Waar richt BCM zich op 

BCM identificeert potentiele dreigingen met impact op de bedrijfsprocessen en levert aanpakken voor bescherming van de belangen van belangrijke stakeholders, de reputatie en de waarde creërende activiteiten van de organisatie.
 

ISO 22301

ISO 22301 is de in 2012 geintroduceerde ISO standaard op Business Continuity Management Systems. DIt is een internationale standaard om uw organisatie calamiteiten-proof te maken.
In april 2012 hebben wij samen met NEN een lezing gehouden voor NARIM (Nederlandse Associatie van Risk en Insurance Managers). Naast deze lezing is ook een interview gepubliceerd in het NARIM-Magazine.
In een artikel in Beveiliging Totaal 2013 gaan we in op wat nieuw is aan deze ISO norm en hoe deze toegepast kan worden.
 

BCM ook voor overheden?

Ondanks dat een overheid geen bedrijf is, zijn alle BCM-principes ook van toepassing op de bescherming van essentiele overheidsprocessen, overheidsdiensten en de repuatie van de overheidsdienst. Indien een 'Bedrijfs Continuiteit Plan' niet past binnen de cultuur, gebruik dan een andere naam. Dit kan bijvoorbeeld een variant zijn van de uit de Verenigde Staten overgekomen naam Continuity of Operations Plan (COOP).
 
Binnen het Adviescentrum BVI is alle kennis en ervaring aanwezig om uw organisatie verder te helpen bij het ontwikkelen van een Bedrijfs Continuiteit Plan (of COOP) of bij de ontwikkeling van een bedrijfscontinuiteit management systeem.